Eficienta in campul muncii

Doi cercetatori ce lucreaza la Harvard, Tony Schwartz si Catherine McCarthy, au scris o carte despre cum putem sa ne imbunatatim performantele, atat mentale cat si fizice. Inspiratia celor doi a venit din ideea ca in lumea de azi oamenii lucreaza mult peste program (ma rog, nu pentru ca le face palcere, dar asta e altceva) si sunt supusi unui nivel din ce in ce mai crescut de stress, ducand la o scadere drastica a nivelului de energie al organismului. Ca urmare, persoana isi pierde usor din capacitatea de concentrare si nu mai e in stare sa fie atenta nici macar la sanii lui Keeley.

In psihologie energia umana este nelimitata si isi are sursele in patru elemente asupra carora s-au concentrat si cei doi cercetatori : corpul uman, emotiile, mintea si spiritul

1. Corpul:

Principalul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti identifici obiceiurile proaste: nu dormi destul, te culci la ore nerecomandate de doctori pentru ca stai pana tarziu pe net sau joci WoW (Noodle te simti?), mananci numai prostii care nu-ti aduc niciun aport de energie, te certi cu amica-ta. Secretul unei energii fizice inepuizabile consta intr-un program regulat si echilibrat de odihna si hranire pe care trebuie sa-l respecti pe cat este posibil.

2. Emotiile:

Atitudinea pozitiva este, de cele mai multe ori, aducatoare de energie – ai ghicit, pozitiva – , iar un om care-si poate controla emotiile bine este clar avantajat, indiferent de presiunea stressului la care este expus. Din pacate, oamenii nu pot sustine o atitudine pozitiva tot timpul, fiindca deseori vine seful si ii bate la cap. O alta solutie expusa in studiul celor doi este acea de a exprima lucruri pozitive despre persoanele din jur, acest lucru fiind bun si pentru cel care le primeste, dar si pentru cel care le emite. Adica atunci cand intra in biroul tau fata de la Contabilitate, nu-i mai spune „Te-ai mai ingrasat! Te-as fi intrebat daca esti gravida, dar stiu ca n-ai avea cum”, ci doar „Ce bine arati azi!”.

3. Mintea:

Incercarea de a indeplini mai multe sarcini in acelasi timp reduce extrem de mult productivitatea, deoarece distragerea atentiei de la sarcina principala pentru a rezolva altele in acelasi timp, face ca niciuna sa nu fie bine facuta. Exact la fel cum aceasta fraza, pentru ca a vrut sa spuna prea multe lucruri, nu l-a spus pe niciunul bine. Solutia pentru a duce la bun sfarsit mai multe taskuri este sa ti le programezi in asa fel incat sa stai maximum 90-120 de minute concentrat asupra unei probleme dupa care sa faci o pauza totala de cateva minute si dupa sa te apuci din nou de alt task. Pare complicat? Gandeste-te cum zapezi canalele tv si treci de la un film la altul si ai sa vezi ca asta e de o suta de ori mai simplu

4. Spiritul:

Aici intervine zicala veche “sa faci ce-ti place” deoarece energia spirituala apare la cei carora le place ceea ce fac si de aceea nu sunt presati de nimic si au o atitudine pozitiva ce-i ajuta sa treaca peste orice probleme. Pentru a accesa energia spiritului cat mai bine oamenii trebuie sa se concetreze asupra a trei aspecte ale vietii lor: sa lucreze in ceea ce se pricep mai bine si le place; sa aloce energie si timp acelor parti ale vietii lor pe care le considera foarte importante; sa traiasca dupa cum le dicteaza inima lor in fiecare zi. De pilda, daca iti place sa stai toata ziua pe pornaciuni, n-are rost sa pierzi vremea creand PowerPoint-uri la o multinationala si visand sa faci galerii cu Kelly Brook la serviciu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: