Comentariu literar Ina – Hot

Anul 2002, Palatul subteran al lui Marius Moga, imparatul-zeu al muzicii romanesti.

Un sunetist de rang inferior se aprope de tronul facut din spinari de cantareti apusi pe care sade carliontatul.

– Inegalabilitatea dumneavoastra! Rade lumea de cantecele noastre!

– Imposibil! Le fac in Fruity Loops!

– Nu de asta, cica avem versuri penibile cu mare-soare, stralucetea dumneavoastra!

– Hmm.. noi nu suntem poeti! Le oferim do-sol do-sol in Fruity Loops si soliste cu silicoane, ce vor mai mults Plus, si daca am face versuri inteligente, nu ar mai intelege nimeni nimic, ca ascultatorii nostri e prosti!

– Nu stiu ce sa zic incredibilitatea dumneavoastra!

– Stiu! Da sfoara-n tara ca de acum inainte toti sa cante in limbi straine, sa nu mai aiba nimeni de comentat in privinta versurilor! Ce genial sunt!

No, nu stiu daca s-a intamplat chiar asa, dar cert e ca de pe atunci auzim numa melodii romanesti in portugheza, engleza, spaniola si alte limbi de circulatie prin spatele blocului. Toate pronuntate si formulate atat de confuz incat n-avem cum sa ne dam seama clar daca-s proaste sau doar auzim naspa. Dar sa trecem la un studiu de caz. Ca tot a fost la moda saptamanile astea:

Inna – Hot, cu versurile traduse din engleza de Lehliu-Gara in relativ romaneste.

Tu îmi aparţii mie

Eu îţi aparţin ţie

Foc din inima mea

Arzând doar pentru tine

Când eşti departe

Îs îndrăgostită de tine

elvisa

O simt aşa de sus

Ce pot să fac?

Zboară cum o faci

Ca şi cum eşti sus

Ca şi cum zbori/încerci

Ca şi cum o faci

Ca o femeie

„Sulista” incepe melodia cu o mica problema de logica. Ne spune cum tot A apartine B, si tot B apartine A. Sa scot manualul de clasa a 9a. Stiu! Rezulta ca A si B sunt acelasi lucru. Deci “tu” si “eu” sunt aceiasi persoana.

Narcisisms Schizofrenies Filozofies Dracu’ stie.

In continuare, o imagine ceva piromana pe care eu nu o inteleg. De la indragosteala am simtit foc doar cand urinam, nu si in inima.

Strofa se sfarseste apoteotic. Ea o simte sus si nu stie ce sa faca cu ea. Pai se poate, fatas La varsta ta sa nu stii ce sa faci cu eas

Tot ce-ti trece prin cap, dar fara dinti.Refrenul o da in absurd. Aflam ca femeile pot sa zboare. Dar nu oricum, ci ca si cum chiar ar face-o si ca si cum ar fi sus. Deci asta e super-puterea femeilor! Pot sa zboare! E bine ca au puncte slabe totusi: Nu se pot uita in sus, nu vad prin sticla si se ofilesc de la kryptonita.

Totusi trebuie sa existe o explicatie pentru lipsa de sens a acestei melodii. Sa vedem videoclipul, poate e edificator.

Deci, niste dudui imbracate ca niste bagaboante se duc la caminul cultural sa indoaie covoru’. Nimic relevant. Dar vai! Ce vedem aici s De ce are duduia blonda parul ridicat elvisos s Ce ascunde sub floaca aias Cumva acolo stau limacsii extraterestri, cu tentaculele lor bine infipte in cortex, controland toampa ca pe o papusa ca sa se infiltreze in societatea noastra pe care nu o inteleg prea bine, gata sa topaie in ceafa noastra si sa isi depuna ouales

De-aia cred ca femeile zboara. Is cotropitori de pe alta planeta si in societatea lor femelele au aripi, ca libelulele. Alta explicatie nu exista pentru melodia asta.

via

3 responses to this post.

 1. Posted by alexanda on ianuarie 27, 2009 at 6:04 pm

  Se pare că în ziua de azi conteaza doar sună si cum „prinde la public” o melodie, chiar dacă versurile nu au pic de logică. Şi să fim serioşi, nu ştiu caţi dintre noi am stat să ne gândim cât sens au versurile unei melodii. Şi nu doar in muzica românească se intamplă asta. Sunt multe melodii şi „afară” cu versuri de doi lei.

  Răspunde

 2. asta am observat si eu.. foarte penal, desi muzica e dansanta si alerta.. insa.. versurile nu au nici o logica..

  Răspunde

 3. Posted by Alonso on ianuarie 28, 2009 at 7:36 am

  excelent :)) din pacate, insa si foarte trist! tocmai de asta in vecii vecilor amin nu o sa mai ascult muzica romaneasca! – nu ca as fi ascultat vreodata nenorocirile de azi…..iata cateva variante: hendrix (my personal fav), rolling stones, cam tot ce inseamna metalul adevarat din anii 80 SAU a state of trance (avb) SAU muzica clasica SAU reggae SAU SAU SAU …. 😉

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: